wtorek, 31 maja 2016

Warka nr 7 "Niewybuch". Kolsch- receptura.

Skład:
-Słód pilzneński 2.8 kg
-Słód pszeniczny 0.75 kg
-Słód Carapils 0.15 kg
-Słód Caramunich II 0.1 kg
-Chmiel goryczkowy Iunga 10 g
-Chmiel aromatyczny Tradition 30 g
-Drożdże Gozdawa Old German Altbier 9
-Woda źródlana

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów zasyp w temperaturze 65 stopni
-62- 63 stopnie przerwa 40 minut
-72- 73 stopnie przerwa 20 minut lub do negatywnej próby jodowej
-76 filtracja
Wysładzamy wodą o temperaturze 76 stopni do uzyskania 23 litrów- 10 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Iunga 5 g na 60 minut
-Chmiel Iunga 5 g na 45 minut
-Chmiel Tradition 15 g na 30 minut
-Chmiel Tradition 15 g na 15 minut

Schładzamy szybko brzeczkę (wanna lub chłodnica zanurzeniowa) do temperatury 16 stopni następnie zlewamy brzeczkę znad osadów do fermentora. Napowietrzamy. Zadajemy wcześniej zrehydratyzowane drożdże.

Fermentacja:
Burzliwa 7 dni w temperaturze 15-17 stopni (u mnie było to 18 stopni).
Cicha 14 dni w temperaturze 10- 12 stopni lub 7 dni 0 stopni ( wybrałem pierwszą opcję okładając fermentor 6 butelkami 1.5 litrowymi zamarzniętej wody).

Butelkować z użyciem glukozy 100 g / 20 litrów

Ekstrakt 12 Blg/ 5.2%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz