poniedziałek, 30 maja 2016

Rehydratyzacja drożdży suchych.

Uwadnianie drożdży ma pozytywny wpływ na późniejszą fermentację. Stosuje się je żeby przywrócić naturalny stan komórkom drożdżowym. Z reguły do zdezynfekowanej szklanki wlewa się zwykłą przegotowaną wodę. Przedział temperatury rehydratyzacji jest dość szeroki i zależy od samych drożdży. Ja uwadniam drożdże zwykle w temperaturze 25 stopni Celsjusza (choć ponoć to za mało).
Wsypuję do takiej wody saszetkę z drożdżami (nie mieszam) i zostawiam na około 15 minut pod folią aluminiową, żeby żadne ustrojstwo nie zniszczyło małych robotników. Po piętnastu minutach mieszam zdezynfekowaną łyżeczką roztwór i znowu przykrywam "amelinium" na kolejny kwadrans. W tym czasie z reguły napowietrzam brzeczkę przed zadaniem startera. Kiedy brzeczka jest już solidnie napowietrzona wlewam całą zawartość szklanki do fermentora. I oto i cała rehydratyzacja. A po kilku.... kilkunastu godzinach możemy usłyszeć pierwsze bul, bul, bul :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz