niedziela, 29 maja 2016

Warka nr 5 "Prastare Miodowe". Piwo gryczano-miodowe- receptura.

Składniki:
-Miód gryczany 2 kg
-Ekstrakt słodowy bursztynowy Gozdawa 1.7kg
-Płatki gryczane 300gr
-Chmiel szyszka 35gr Perle
-Chmiel szyszka 30gr Lubelski
-Drożdże SAfale S-04
-Woda źródlana

Dodatki:
-Ksylitol 16gr/1L
-Płatki dębowe średnio opiekane 20gr
-Siateczki do chmielenia

Przebieg:
-Do garnka z 5 litrami wody dodać ekstrakt słodowy (ogrzewany przez 15 minut)
-Następnie dodać skleikowane płatki gryczane
-Całość zagotować i dodać chmiel Perle na 60 minut
-Na 20 minut przed końcem gotowania dodać chmiel Lubelski
-Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy miód
-Po skończonym gotowaniu całość przelać do fermentora odfiltrowując osad oraz dolewamy wodę do poziomu ok 23 litrów.
-Kiedy brzeczka osiągnie 20 stopni dodajemy drożdże, które wcześniej poddane zostały rehydratyzacji
-Fermentacja burzliwa 14 dni
-Zlewanie na cicha fermentację z dodatkiem francuskich płatków średnio opiekanych na 14 dni.
-Butelkować z dodatkiem cukru 4gr/0.5l oraz 8gr ksylitolu (miarka na butelki 0.75)

Ekstrakt 15Blg/ 6.4%

Pomimo zastosowania ksylitolu piwo jest dalej lekko kwaskowate, aczkolwiek kwaśność ta pochodzi z drewna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz