poniedziałek, 30 maja 2016

Warka nr 6 "Złoty Kłos" . Hefeweizen- receptura.

Skład:
-Słód pszeniczny 1.9 kg
-Słód pilzneński 1.6 kg
-Słód zakwaszający 0.05 kg
-Słód melanoidynowy 0.2 kg
-Chmiel Lubelski 30 g granulat
-Drożdże Gozdawa Bawvarian Wheat 11

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów- zasyp 47 stopni Celsjusza
-44- 45 stopni przerwa 15 minut
-62- 63 stopnie przerwa 30 minut
-72- 73 stopnie przerwa 30 minut lub do negatywnej próby jodowej
-76 stopni filtracja
Wysładzamy woda w temperaturze 76 stopni do uzyskania 23 litrów 10Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Lubelski 15 g na 60 minut
-Chmiel Lubelski 15 g na 20 minut

Po 60 minutach schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 20 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże po rehydratyzacji.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 7 dni w temperaturze 18- 20 stopni
Cicha 7 dni w takiej samej temperaturze.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 125 g na 20 litrów.

Ekstrakt 12Blg/ 4.8% Piwko wyszło wyśmienicie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz