niedziela, 29 maja 2016

Warka nr 3 "Rudzki Wojownik" Double IPA- receptura.

Składniki:
-Ekstrakt słodowy Bulldog Evil Dog Double IPA
-Drożdże piwowarskie dołączone do zestawu
-Woda źródlana
-Chmiel Summit w saszetce
-Chmiel Simcoe w saszetce

Przebieg:
-Ekstrakt do gorącej wody na 15 minut
-Przelać ekstrakt do zdezynfekowanego fermentora i dodać 3 litry wrzącej wody
-Dopełnić fermentor do 24 litrów wodą i wymieszać (musiałem dolać do 21 litrów jeszcze 3 litry, żeby blg choć odrobinę spadło)
-Sprawdzić Blg i zapisać :)
-Zadać drożdże po rehydratyzacji do brzeczki (20 stopni celsjusza)
-Zamknąć fermentor, zamontować rurkę z wodą i zostawić na 14 dni (w moim przypadku były to 3 tygodnie)
-W czwartym dniu fermentacji zrobić "herbatkę chmielową" (zagotować chmiel i schłodzić do 20 stopni) i wlać do fermentora razem z saszetką. Z drugim chmielem robimy to samo.
-Na koniec sprawdzamy poziom Blg i butelkujemy.

Wyszło 46 butelek 16Blg/ 7.8% A więc dużo piwka w dodatku bardzo mocnego.

Ameryka :) Ameryka :) i jeszcze raz Ameryka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz