sobota, 28 maja 2016

Warka nr 2 "Diabelski Nektar" IPA- receptura.

Składniki:
-Ekstrakt słodowy Bulldog Hummer of Thor
-Drożdże piwowarskie dołączone do zestawu
-Woda źródlana
-Chmiel Saaz w saszetce
-Chmiel Hallertau w saszetce

Przebieg:
-Ekstrakt do gorącej wody na 15 minut
-Przelać ekstrakt do zdezynfekowanego fermentora i dodać 3 litry wrzącej wody
-Dopełnić fermentor do 21 litrów wodą i wymieszać
-Sprawdzić Blg i zapisać :)
-Zadać drożdże po rehydratyzacji do brzeczki (20 stopni celsjusza)
-Zamknąć fermentor, zamontować rurkę z wodą (odwieczny problem "bulga... nie bulga") i zostawić na 14 dni.
-W czwartym dniu fermentacji zrobić "herbatkę chmielową" (zagotować chmiel i schłodzić do 20 stopni) i wlać do fermentora razem z saszetką. Z drugim chmielem robimy to samo.
-Na koniec sprawdzamy poziom Blg i butelkujemy.

Wyszło 38 butelek 14Blg/ 6.66% (tutaj od razu tłumaczę, że to wartość przybliżona :) )

Po pierwszej degustacji kopara opada. Czuć intensywnie aromat chmielowy :) Marcin jest na dobrej drodze do warzenia dobrych piw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz