poniedziałek, 4 czerwca 2018

Warka nr 32 "Husaria" Dunkelweizen- receptura.

Skład:
-Słód pszeniczny (Weyermann) 3 kg
-Słód pilzneński (Weyermann) 1 kg
-Słód monachijski typ II (Viking Malt) 1 kg
-Słód karmelowy ciemny Caraaroma (Weyermann) 0.5 kg
-Słód czekoladowy ciemny (Viking Malt) 0.2 kg
-Chmiel Żatecki (CZ) 50 g
-Gęstwa drożdżowa FM41 Gwoździe i banany
-Woda źródlana

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 14 litrów- zasyp 57 stopni Celsjusza
-53 stopni przerwa 20 minut (tylko pszenica)
-63 stopni przerwa 40 minut
-72 stopnie przerwa 30 minut
-76 stopni przez 10 minut (wsypujemy czekoladowy ciemny) i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 29 litrów 11.6 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Żatecki 35 g  60 minut
-Chmiel Żatecki 10 g 20 minut
-Chmiel Żatecki 5 g 5 minut

Po 60 minutach schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 20 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy gęstwę drożdżową.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 8 dni w temperaturze 21- 23 stopni.
Cicha 6 dni w temperaturze 20 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 125 g na 20 litrów.

Ekstrakt 13.5 Blg / 5.4%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz