piątek, 27 maja 2016

Warka nr 1 "Addio Ammaro" Draught- receptura.

Składniki:
-Ekstrakt słodowy nachmielony Coopers Draught
-Ekstrakt słodowy niechmielony jasny jęczmienny Coopers Light
-Drożdże piwowarskie dołączone do zestawu Coopersa
-Woda źródlana

Przebieg:
-Puszki do gorącej wody
-Zlewanie ekstraktów do garnka 5 litrowego i zalanie 2 litrami wrzątku
-Zawartość przelana do fermentora i zalana wodą źródlaną do około 21 litrów co dało 12 Blg (pomiar wykonany po schłodzeniu).
-Zawartość fermentora schłodzona do 20- 22 stopni Celsjusza
-Zadane zostają drożdże po rehydratyzacji do fermentora
-Fermentacja burzliwa 7 dni w temperaturze 21- 23 stopniach Celsjusza
-Zabutelkowane z dodatkiem 4 gram cukru na pół litra.

Wyszło 40 butelek 12Blg/ 5.2%

Uwagi: Po 2 miesiącach leżakowania piwo nabrało charakteru. Ocena??? Pierwsze piwo... szok, niedowierzanie, euforia, motywacja :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz