poniedziałek, 6 czerwca 2016

Warka nr 9 "Spokojnie to tylko... AWARIA". AIPA- receptura.

Skład:
-Słód Pilzneński (Strzegom) 4 kg
-Słód Pale Ale (Strzegom) 1 kg
-Słód Pszeniczny (Strzegom) 1 kg
-Słód Carahell (Weyermann) 0.2 kg
-Słód Caraaroma (Weyermann) 0.2 kg
-Chmiel El Dorado 30 g
-Chmiel Cascade 30 g
-Chmiel Willamette 50 g
-Chmiel Equinox 30 g
-Woda źródlana
-Drożdże US West Coast Gozdawa 10 g (to były pierwsze zadane drożdże, które nie ruszyły, więc polecam wybrać następne wlane do brzeczki)
-Drożdże US-05 11.5 g (drożdże ratunkowe)

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 16 litrów, 72 stopnie zasyp
-68 stopni przez 60 minut
-78 stopni mash-out i filtracja

Wysładzamy w temperaturze 78 stopni do uzyskania 25 litrów brzeczki 13 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel El Dorado 30 g 60 minut
-Chmiel Cascade 30 g 30 minut
-Chmiel Willamette 30 g 15 minut
Na cichej fermentacji:
-Chmiel Willamette 20 g
-Chmiel Equinox 30 g (na ostatnie 3 dni)

Schładzamy brzeczkę do temperatury 18 stopni, zlewamy znad osadów do fermentora. Napowietrzamy. Zrehydratyzowane drożdże dodajemy do brzeczki w temperaturze 18 stopni

Fermentacja:
-Burzliwa 14 dni 18- 20 stopni
-Cicha 7 dni w 18 stopniach

Refermentacja: cukier 160 g/ 20 litrów

Ekstrakt: 16Blg/ 7.1%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz