czwartek, 2 czerwca 2016

Płatki dębowe do piwa.

Płatki dębowe wsypane na cichą fermentacje to doskonała alternatywa dla leżakowania piwa w beczkach. Dzięki nim możemy szybko osiągnąć efekt 'postarzenia" piwa w warunkach domowych. Płatki te wydzielają szereg specyficznych aromatów (np wanilii) oraz tanin, które wpływają na zapach oraz smak piwa.

Mamy wiele rodzajów takich płatków na rynku. Od mocno opiekanych po słabo opiekane. O różnej gramaturze. Tylko od nas samych zależy jaki efekt końcowy dają. Można je macerować w różnych rodzajach alkoholu zanim przeniesiemy je do brzeczki, co daje naprawdę nieograniczone możliwości. Co więcej... coraz częściej sięgają po nie nawet browary profesjonalne, którym nie po drodze szukać i wydawać kupę kasy na beczki po starych trunkach w celu leżakowania piwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz