czwartek, 2 czerwca 2016

Warka nr 8 "The Winner". Saison- receptura.

Skład:
-Słód Pilzneński (Weyermann) 3 kg
-Słód Monachijski typ II (Strzegom) 1 kg
-Słód Pszeniczny jasny (Weyermann) 1 kg
-Słód Carahell (Weyermann) 0.2 kg
-Słód Caraaroma (Weyermann) 0.2 kg
-Słód Zakwaszajacy (Weyermann) 0.2 kg
-Glukoza 200 g
-Chmiel EKG 30 g
-Chmiel Lubelski 30 g
-Curacao 15 g
-Kolendra 15 g
-Skórki z 2 cytryn
-Woda źródlana
-Drożdże Safbrew T-58

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 16 litrów, zasyp w 70 stopniach
-64 stopnie przez 60 minut
-72 stopnie 20 minut
-76 stopni filtracja
Wysładzamy w temperaturze 76 stopni do uzyskania 24 litrów- 12 Blg.

Chmielenie.
Gotować 65 minut dodając:
-Chmiel EKG 30 g 65 minut
-Cmiel Lubelski 20 g 45 minut
-Curacao, skórki cytryn, kolendra 45 minut
-Glukoza 200 g, 10 g chmiel Lubelski 5 minut

Schładzamy brzeczkę do temperatury 20 stopni, zlewamy znad osadów do fermentora. Napowietrzamy. Zadajemy drożdże po rehydratyzacji. Wynik- 21 litrów

Fermentacja:
-Burzliwa 12 dni w 18- 20 stopniach
-Cicha 13 dni w 17-19 stopniach

Refermentacja: cukier 180g / 20 L

Ekstrakt 15Blg/ 6%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz