piątek, 29 grudnia 2017

Warka nr 26 "Spierniczone" X-mas Stout- receptura.

Skład:
-Wysłodziny z RIS-a, czyli warki nr 27.
-Chmiel Marynka 30 g
-Chmiel Fuggle 20 g
-Woda
-Drożdże Safale S-04
Dodatki:
-Skórka słodkiej pomarańczy 20 g
-Skórka gorzkiej pomarańczy 20 g
-Laktoza 0.5 kg
-Przyprawa do piernika 30 g
-Mech irlandzki 4 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Warunki te same co warki 27.

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Marynka 30 g na 60 minut
-Chmiel Fuggle 20 g na 20 minut
-Przyprawa do piernika 30 g na 15 minut
-Laktoza 0.5 kg na 10 minut
-Skórka gorzkiej oraz słodkiej pomarańczy 40 g na 5 minut

Na dziesięć minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 10 dni w temperaturze 18 stopni.
Cicha 8 dni w temperaturze 18 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 110 g na 20 litrów.

Ekstrakt 13.5 Blg / 5.8%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz