niedziela, 10 grudnia 2017

Warka nr 25 "Trójka Drombo" White AIPA- receptura.

Skład:
-Słód pilzneński 2 kg
-Słód pszeniczny 2 kg
-Słód Cara-Pils 0.3 kg
-Słód Carahell 0.3 kg
-Chmiel Zeus 20 g
-Chmiel Citra 50 g
-Chmiel Cascade 30 g
-Woda
-Drożdże Classic Belgian Witbier- Gozdawa
Dodatki:
-Mech irladzki 4 g
-Gips piwowarski 4 g
-Kolendra indyjska 10 g
-Skórka słodkiej pomarańczy 20 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów, zasyp 66 stopni Celsjusza (plus dodatek 4 g gipsu piwowarskiego)
-63-64 stopnie przerwa 60 minut
-72-73 stopnie przerwa 10 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 24 litrów 10.8 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Zeus 10 g na 60 minut
-Chmiel Zeus 20 g na 30 minut
-Chmiel Citra 25 g na 15 minut
-Kolendra potłuczona 10 g na 5 minut
-Skórka słodkiej pomarańczy 20 g na 5 minut
-Chmiel Citra 25 g na 0 minut
-Chmiel Cascade 30 g na 0 minut.

Na dziesięć minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 10 dni w temperaturze 18 stopni.
Cicha 10 dni w temperaturze 18 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 115 g na 20 litrów.

Ekstrakt 13.4 Blg / 5.2%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz