niedziela, 10 grudnia 2017

Warka nr 24 "Lilith" Scottich Strong Ale- receptura.

Skład:
-Słód Pale Ale 4 kg
-Słód monachijski I 2 kg
-Słód jęczmienny Whisky 1 kg
-Słód Carahell 0.3 kg
-Pszenica prażona 0.2 kg
-Chmiel Fuggle 50 g
-Woda
-Drożdże Pure Ale Yeast 7 Gozdawa 2 opakowania
Dodatki:
-Mech irladzki 5 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 20 litrów, zasyp 67 stopni Celsjusza.
-63-64 stopnie przerwa 70 minut
-72-73 stopnie przerwa 10 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 22 litrów 17.5 Blg

Chmielenie:
Gotować 75 minut dodając:
-Chmiel Fuggle 35 g na 60 minut
-Chmiel Fuggle na 10 minut.

Na dziesięć minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 18 dni w temperaturze 15- 18 stopni.
Cicha 18 dni w temperaturze 18 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 100 g na 20 litrów.

Ekstrakt 22.12 Blg / 8,8%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz