niedziela, 16 października 2016

Warka nr 15 "Sroka Złodziejka". Coffee Milk Stout- receptura.

Skład:
-Słód Pilzneński 2 kg
-Słód Pale Ale 1 kg
-Słód pszeniczny jasny 1 kg
-Słód Carafa II 0.3 kg
-Słód Caraaroma 0.2 kg
-Jęczmień prażony 0.3 kg
-Płatki owsiane 0.4 kg
-Chmiel Marynka 30 g
-Chmiel Fuggles 30 g
-Drożdże Safale S-04
-Woda
Dodatki:
-Kawa Arabica Kolumbia Excelso 150 g
-Laktoza 500 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 14 litrów wody o temperaturze 70 stopni dodajemy śrutę. Zacieramy 60 minut w temperaturze 68 stopni. Na sam koniec podgrzewamy zacier do temperatury 76 stopni (10 minut) i dodajemy słody barwiące: jęczmień prażony oraz Carafa II. Wysładzamy do objętości około 27 litrów 12 Blg.

Chmielenie plus dodatki:
Gotujemy brzeczkę przez 60 minut:
-Marynka 30 g  60 minut
-Fuggles 15 g 30 minut
-Laktoza 500 g 10 minut
-Fuggles 15 g 5 minut
-Kawa Arabica Kolumbia Excelso (świeżo zmielona) 150 g 0 minut (podczas wychładzania brzeczki)

Fermentacja:
Do schłodzonej brzeczki o temperaturze 20 stopni dodać drożdże po rehydratyzacji.
-Fermentacja burzliwa: 11 dni w temperaturze 18- 20 stopni.
-Fermentacja cicha: 9 dni w temperaturze 18-20 stopni.

Refermentacja: cukier ok. 120g / 20 litrów.

Ekstrakt: 16 Blg/ 5.5%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz