poniedziałek, 10 października 2016

Warka nr 14 "Willy Wonka". Foreign Extra Stout- receptura.

Skład:
-Słód Pilzneński 3 kg
-Słód Pale Ale 1 kg
-Słód wędzony bukiem 1 kg
-Słód Caraaroma 0.3 kg
-Słód Carafa II 0.2 kg
-Jęczmień prażony 0.2 kg
-Płatki jęczmienne 0.4 kg
-Chmiel Marynka 30 g
-Chmiel EKG 30 g
-Chmiel Fuggles 30 g
-Drożdże Safale S-04
-Woda
Dodatki:
-Francuskie płatki dębowe średnio opiekane macerowane w Brandy & Cherry 27 g.

Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 16 litrów wody o temperaturze 67 stopni dodajemy śrutę. Zacieramy 40 minut w temperaturze 64- 66 stopni. Następnie podgrzewamy do 72 stopni i trzymamy przez 30 minut. Na sam koniec podgrzewamy zacier do temperatury 76 stopni (10 minut) i dodajemy słody barwiące: jęczmień prażony oraz Carafa II. Wysładzamy do objętości około 26 litrów i 14 Blg.

Chmielenie:
Gotujemy brzeczkę przez 65 minut:
-w 10 minucie dodajemy 30 g Marynki
-w 30 minucie 30 g EKG
-w 55 minucie 30 g Fuggles.

Fermentacja:
Do schłodzonej brzeczki o temperaturze 20 stopni dodać drożdże po rehydratyzacji.
-Fermentacja burzliwa: 10 dni w temperaturze 18- 20 stopni.
-Fermentacja cicha: 14 dni w temperaturze 18- 20 stopni w obecności 27 g francuskich płatków dębowych średnio opiekanych macerowanych w brandy & Cherry.

Refermentacja: cukier ok.120 g / 20 litrów.

Ekstrakt: 16 Blg/ 6.1%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz