niedziela, 28 sierpnia 2016

Warka nr 13 "Fa(c)h w ręku". Full Aroma Hops- receptura.

Skład:
-Słód Pilzneński 5 kg
-Chmiel Lubelski 50 g
-Chmiel Marynka 30 g
-Chmiel Cascade 50 g
-Chmiel Minstrel 30 g
-Chmiel Mosaic 30 g
-Gips piwowarski 4 g
-Drożdże Safale S-04
-Woda

Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 16 litrów wody o temperaturze 64 stopni dodajemy śrutę. Wsypujemy też gips piwowarski ok 4 g. Zacieramy 10- 15 minut w temperaturze 60- 62 stopni. Następnie podgrzewamy do temperatury 70 - 72 stopni i trzymamy przez 45 minut. Na sam koniec podgrzewamy zacier do 76 stopni na 10 minut i wysładzamy do objętości około 28 litrów (11Blg).

Chmielenie:
Gotujemy brzeczkę przez 70 minut:
-w 10 minucie dodajemy 30 g Marynki
-w 45 minucie 50 g Lubelskiego
-w 60 minucie 20 g Cascade

Fermentacja:
Do schłodzonej brzeczki o temperaturze 18 stopni dodać drożdże po rehydratyzacji.
-Fermentacja burzliwa 8 dni w temperaturze 16- 18 stopni.
-fermentacja cicha 10 dni w temperaturze 8- 11 stopni w obecności chmielu Cascade 30 g, Minstrel 30 g, Mosaic 30 g.

Refermentacja: cukier ok 180 g / 20 litrów.

Ekstrakt: 13 Blg / 5.6%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz