wtorek, 9 sierpnia 2016

Termometr do zacierania.

Termometr do zacierania jest jednym z najważniejszych przyrządów pomocnych przy warzeniu. Często pada pytanie analog, czy elektroniczny. Testowałem i jedne, i drugie. Elektroniczne termometry są często mniej dokładne. Dodatkowo musimy chronić je przed wilgocią co nie zawsze się udaje. Są bardzo stresujące, gdy piszczą (wyją, oznajmiają, że przekroczyłeś zakładaną temperaturę mimo, że w innej części garnka ona jest prawidłowa). Temperaturę wody wskazują zwykle idealnie- niestety z gęstym zacierem sobie nie radzą. Zalety? Są bardzo szybkie w działaniu.

Analogowe termometry też łatwo zniszczyć przez nieuwagę. Dodatkowo trzeba swoje odczekać, aż pokażą wskazanie. Mimo to są dokładniejsze, a przede wszystkim nie robią zbędnego hałasu (i stresu, że.... o w mordę 80 stopni... mam przerąbane już po zacieraniu...) są po prostu stabilniejsze. I dlatego podsumowując- polecam zwykłe analogowe termometry do zacierania, a elektroniczne jako bajer do weryfikacji i szybkiego pomiaru np. przy wysładzaniu, gdzie natychmiast trzeba dolać wody o określonej temperaturze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz