wtorek, 9 sierpnia 2016

Warka nr 12 "Szalony Jubiler". GIPA- receptura.

Skład:
-Słód Pale Ale (Weyermann) 4 kg
-Słód pszeniczny jasny (Weyermann) 1 kg
-Słód Carahell jasny (Weyermann) 0.5 kg
-Chmiel Magnum 30 g
-Chmiel Smaragd 50 g
-Chmiel Saphir 50 g
-Drożdże Safale S-04
-Woda
Dodatki:
-Gips piwowarski 4 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 14 litrów wody o temperaturze 69 stopni dodać śrutę. Po dodaniu słodów wsypać płaską łyżeczkę gipsu piwowarskiego ok. 4 g. Ustabilizować temperaturę na 66- 68 stopni i zacierać 1 h. Po godzinie podgrzać do 76- 78 stopni na około 10 minut i wysładzać do objętości ok 30 litrów (12 Blg).

Chmielenie:
-Magnum 60 minut 30 g
-Smaragd 15 minut 30 g
-Saphir 5 minut 30 g

Fermentacja:
Do schłodzonej brzeczki o temperaturze 18 stopni dodać drożdże po rehydratyzacji.
-Fermentacja burzliwa 10 dni w 18 stopniach
-Fermentacja cicha 7 dni w obecności chmielu Saphir 20 g, Smaradg 20 g w temperaturze 17- 19 stopni.

Refermentacja: cukier ok 170 g/ 20 litrów.

Ekstrakt: 14 Blg / 6.1%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz