piątek, 30 marca 2018

Warka nr 30 "Struś Pędziwiatr"- American Amber Ale.

Skład:
-Słód Pale Ale (Weyermann) 4 kg
-Słód monachijski typ I (Viking Malt) 1 kg
-Słód melanoidynowy (Weyermann) 0.5 kg
-Słód Special W (Weyermann) 0.5 kg
-Chmiel Chinook 30 g
-Chmiel Centennial 30 g
-Chmiel Cascade 50 g
-Woda
-Drożdże Safale US-05 Fermentis
Dodatki:
-Mech irladzki 4 g
-Gips piwowarski 4 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 16 litrów, zasyp 72 stopni Celsjusza (plus dodatek 4 g gipsu piwowarskiego)
-66-67 stopni przerwa 60 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 32 litrów 11.7 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Chinook 30 g na 60 minut
-Chmiel Centennial 30 g na 30 minut
-Chmiel Cascade 50 g na 5 minut

Na dziesięć minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 11 dni w temperaturze 18 stopni.
Cicha 6 dni w temperaturze 18 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 115 g na 20 litrów.

Ekstrakt 13.4 Blg / 5.6%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz