piątek, 30 marca 2018

Warka nr 29 "Szalony Elektryk"- Whisky Extra Stout- receptura.

Skład:
-Słód Whisky- wędzony dymem z torfu 3 kg
-Słód Pale Ale (Viking Malt) 1 kg
-Słód żytni (Weyermann) 1 kg
-Słód czekoladowy ciemny 0.5 kg
-Słód pszeniczny ciemny (Weyermann) 0.5 kg
-Jęczmień prażony 0.4 kg
-Chmiel Lunga (PL) 30 g
-Chmiel East Kent Golding (UK) 30 g
-Woda
-Drożdże Safale S-04 Fermentis

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów, zasyp 70 stopni Celsjusza.
-64 stopnie przerwa 40 minut
-72 stopnie przerwa 30 minut (wraz z jęczmieniem prażonym)
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 31 litrów 13.7 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Lunga 30 g na 60 minut
-Chmiel EKG 20 g na 30 minut
-Chmiel EKG 10 g na 5 minut.

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18 stopni.
Burzliwa 13 dni w temperaturze 18 stopni.
Cicha 10 dni w temperaturze 18 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 110 g na 20 litrów.

Ekstrakt 15.6 Blg / 6%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz