wtorek, 20 lutego 2018

Warka nr 27 "Crowley- King of Hell" RIS- receptura.

Skład:
-Słód Pale Ale 7 kg
-Słód Monachijski II 1 kg
-Słód karmelowy 600 0.5 kg
-Słód czekoladowy jasny 0.5 kg
-Słód pszeniczny karmelowy 0.5 kg
-Jęczmień prażony 0.5 kg
-Chmiel Minstrel 50 g
-Chmiel Fuggle 30 g
-Woda
-Drożdże Safale S-04 Fermentis 3 opakowania
Dodatki:
-Mech irladzki 5 g
-Ekstrakt słodowy jasny 1 kg

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 20 litrów, zasyp 72 stopni Celsjusza.
-66-67 stopni przerwa 90 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 20 litrów 21.2 Blg

Chmielenie:
Gotować 90 minut dodając:
-Chmiel Minstrel 50 g na 60 minut
-Chmiel Fuggle 30 g na 20 minut.

W momencie zagotowania się brzeczki dodać 1 kg ekstraktu słodowego jasnego.

Na dziesięć minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18 stopni.
Burzliwa 27 dni w temperaturze 18- 20 stopni.
Cicha 21 dni w temperaturze 18 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 80 g na 20 litrów.

Ekstrakt 31.75 Blg / 10.2%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz