czwartek, 15 czerwca 2017

Warka nr 22 "Poka Sowe".

Tym razem w garze polska pszenica. Drożdże użyte do fermentacji to osobniki pozyskane z pomieszczeń starego browaru mieszczącego się w piwnicach Pałacu Lubomirskich w Krakowie. Będzie ciekawie.
Zacieranie typowo pod pszenicę. Wysładzanie dało 27  litrów 9.6 Brix, czyli 9.2 Blg.
Pianka po napowietrzaniu tego zacnego klasyka :)
Ustalony zasyp to 2 kg słodu pszenicznego i 2 kg pilzneńskiego. Chmielenie na goryczkę 25 g Marynki 60 minut. No i oczywiście drożdże od ekipy "BioWar".
Końcowy rozrachunek to 10.4 Blg. Sesyjne piwko wprost na lato. 
Drożdże bardzo cichutko pożarły co miały i wykonały swoją robotę.
Efekt końcowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz