czwartek, 15 czerwca 2017

Warka nr 21 "Igraszki w życie". Żytnia AIPA- receptura.

Skład:
-Słód Pale Ale (Malteurop)  4 kg
-Słód żytni (Weyermann) 1,5 kg
-Słód Caramel (Malteurop) 0,5 kg
-Płatki jęczmienne błyskawiczne 400 g
-Chmiel Zeus 30 g
-Chmiel Mosaic 30 g
-Chmiel Citra 100 g
-Chmiel Centennial 50 g
-Drożdże US-05
-Woda
Dodatki:
-Gips piwowarski 4 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 15 litrów wody w temperaturze 72 stopni wsypać ześrutowane słody, płatki oraz gips piwowarski. Zacieramy w 66- 68 stopniach przez 60 minut. Na sam koniec podgrzewamy do 78 stopni przez 10 minut. Wysładzamy około30 litrów (13,5 Blg).

Chmielenie:
Gotujemy brzeczkę przez 60 minut:
-Zeus 30 g 60 minut
-Mosaic 30 g 15 minut
-Citra 50 g 5 minut

Fermentacja:
-Burzliwa 18- 20 stopni przez 11 dni
-Cicha 16-18 stopni przez 8 dni w obecności chmielu Citra 50g, oraz chmielu Centennial 50 g.

Refermentacja: cukier ok 130 g/ 20 litrów

Ekstrakt: 14.7 Blg / 6.1%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz