czwartek, 15 czerwca 2017

Warka nr 22 "Poka Sowe". Weizen- receptura.

Skład:
-Słód pszeniczny (Weyermann) 2 kg
-Słód pilzneński (Weyermann) 2 kg
-Chmiel Marynka 25 g
-Drożdże "Projekt BioWar"
-Woda

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów- zasyp 47 stopni Celsjusza
-44- 45 stopni przerwa 15 minut
-62- 63 stopnie przerwa 30 minut
-72- 73 stopnie przerwa 30 minut lub do negatywnej próby jodowej
-76 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 27 litrów 9.2 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Marynka 25 g  60 minut

Po 60 minutach schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 20 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 8 dni w temperaturze 18- 20 stopni
Cicha 8 dni w takiej samej temperaturze.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 125 g na 20 litrów.

Ekstrakt 10.4 Blg / 4.2%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz