sobota, 22 kwietnia 2017

Warka nr 19 "Abbadon".

Czas na piwo dolnej fermentacji, czyli Koźlaka. Przygotowanie do warzenia. Asystent piwowara aż rwie się do pracy :)
Wszystko starannie odmierzone i odważone. 95 minut samego zacierania plus 20 minut mash out. Masakra!!!
Uzyskałem 33 litry  brzeczki 15 Blg. Klasyczne chmielenie, gdyż w tym stylu chmiel ma znikome znaczenie.
W sumie 85 minut warzenia. Upał w kuchni, aż miło.
Chłodzenie tradycyjnymi metodami zawsze zdaje egzamin :)
Napowietrzanie połączone z filtracją osadów. To już prawie koniec.
Drożdże rehydratyzowane i zadane w 17 stopniach. Temperatura brzeczki w pojemniku spada i docelowo dłuuuuugo będzie wynosić 10- 12 stopni. 
Koźlak spokojnie bulga sobie w odpowiedniej temperaturze.
Koźlak po 15 dniach fermentacji w temperaturze 10 stopni z 17 Blg zszedł do 6 Blg. Teraz długie leżakowanie na cichej.
Po 24 dniach cichej fermentacji nadszedł czas na przygotowania do butelkowania.
50 butelek koźlaka. Dobry wynik, choć sporo strat przez osady. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz