sobota, 22 kwietnia 2017

Warka nr 19 "Abbadon". Koźlak- receptura.

Skład:
-Słód Pilzneński (Weyermann) 3,6 kg
-Słód Monachijski typ I (Viking Malt) 1,8 kg
-Słód melanoidynowy (Weyermann) 1 kg
-Słód Caramunich typ II (Weyermann) 0,5kg
-Słód Carafa Special typ II (Weyermann) 0,07 kg
-Chmiel Marynka 30 g
-Chmiel Lubelski 30 g
-Drożdże Saflager S-189 2x saszetki
-Woda
Dodatki:
-Mech Irlandzki 5 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 17 litrów wody w temperaturze 54 stopni dodajemy śrutę. Zacieramy w temperaturze 52 stopni przez 5 minut następnie w temperaturze 61- 64 stopni przez 45 minut. Po tym czasie dodajemy 3 litry wrzątku i podgrzewamy do 73 stopni. Utrzymujemy temperaturę 70 do 73 stopni przez 45 minut. Na sam koniec podgrzewamy do temperatury 76 stopni (20 minut) i wysładzamy do objętości 33 litrów (15 Blg).

Chmielenie:
Gotujemy brzeczkę przez 85 minut:
-Marynka 30 g 70 minut
-Lubelski 30 g 15 minut

Na 10 minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).

Fermentacja:
-Burzliwa 10 stopni 15 dni (zadawanie drożdży do brzeczki w temperaturze 15 stopni)
-Cicha 10 stopni 24 dni.

Refermentacja: cukier ok. 140 g / 20 litrów.

Ekstrakt: 17 Blg / 6,5%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz