czwartek, 26 marca 2020

Warka nr 40 "Dark Falcon" AIPA- receptura.

Skład:
-Słód Pale Ale (Viking Malt) 4 kg
-Słód wiedeński (Viking Malt) 0.85 kg
-Słód pszeniczny jasny (Viking Malt) 0.8 kg
-Chmiel Tomahawk (USA) 30 g
-Chmiel Ahtanum (USA) 30 g
-Chmiel Falconers Flight (USA) 100 g
-Woda
-Drożdże Safale US-05 Fermentis
Dodatki:
-Pól tabletki Whirlfloc T

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów, zasyp 72 stopni Celsjusz
-66-68 stopni przerwa 60 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 78 stopni do uzyskania 24 litrów 13.4 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Tomahawk 30 g na 60 minut
-Chmiel Ahtanum 30 g na 30 minut
-Chmiel Falconers Flight 30 g na 15 minut
-Chmiel Falconers Flight 30 g na 5 minut


Na piętnaście minut przed końcem gotowania zadać pół tabletki Whirlfloc T.

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 16 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 13 dni w temperaturze 18 stopni.
Cicha 7 dni w temperaturze 18 stopni w obecności chmielu:
-Falconers Flight 40 g ostatnie 3 dni

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 115 g na 20 litrów.

Ekstrakt 15.8 Blg / 6.5%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz