środa, 26 grudnia 2018

Warka nr 35 "Pearl Harbor" Rice IPA- receptura.

Skład:
-Słód pilzneński (Viking Malt) 3 kg
-Słód Carapils (Weyermann) 0.5 kg
-Płatki ryżowe błyskawiczne 1.2 kg
-Chmiel Columbus 30 g
-Chmiel Ahtanum 30 g
-Chmiel Cascade 50 g
-Drożdże Safale US-05 Fermentis
-Woda

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów, zasyp 68 stopni Celsjusza
-64-66 stopni przerwa 30 minut
-72 stopnie przerwa 40 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 26 litrów 11.2 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Columbus 30 g na 60 minut
-Chmiel Ahtanum 30 g na 30 minut
-Chmiel Cascade 50 g na 5 minut

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 12 dni w temperaturze 20 stopni.
Cicha 7 dni w temperaturze 18 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 110 g na 20 litrów.

Ekstrakt 13.3 Blg / 5.4%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz