środa, 26 grudnia 2018

Warka nr 34 "Anusiakowe 4" Hefeweizen- receptura.

Skład:
-Słód pszeniczny (Viking Malt) 3 kg
-Słód pilzneński (Viking Malt) 2 kg
-Słód karmelowy jasny Carahell (Weyermann) 0.5 kg
-Chmiel Żatecki (CZ) 50 g
-Drożdże Mauribrew Weiss
-Woda

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów- zasyp 47 stopni Celsjusza
-45 stopni przerwa 15 minut
-55 stopni przerwa 15 minut
-64 stopnie przerwa 40 minut
-72 stopnie przerwa 30 minut
-76 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 31.5 litrów 10.2 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Żatecki 35 g  60 minut
-Chmiel Żatecki 10 g 20 minut
-Chmiel Żatecki 5 g 5 minut

Po 60 minutach schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 20 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 10 dni w temperaturze 21- 23 stopni.
Cicha 8 dni w temperaturze 20 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 125 g na 20 litrów.

Ekstrakt 12.5 Blg / 4.7%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz