poniedziałek, 10 września 2018

Warka nr 33 "Taniec Zmysłów". Extreme Citrus APA- receptura.

Skład:
-Słód Pale Ale (Weyermann) 2.8 kg
-Słód wiedeński (Viking Malt) 1 kg
-Słód pszeniczny jasny (Weyermann) 0.8 kg
-Płatki owsiane błyskawiczne 0.4 kg
-Chmiel Chinook 30 g
-Chmiel Citra 50 g
-Chmiel Amarillo 50 g
-Chmiel Centennial 30 g
-Woda
-Drożdże Safale US-05 Fermentis
Dodatki:
-Mech irladzki 4 g
-Gips piwowarski 4 g
-Skórki z dwóch cytryn

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów, zasyp 72 stopni Celsjusza (plus dodatek 4 g gipsu piwowarskiego)
-66-68 stopni przerwa 60 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 78 stopni do uzyskania 31 litrów 10.4 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Chinook 20 g na 60 minut
-Chmiel Chinook 10 g na 20 minut
-Skórki z dwóch cytryn na 10 minut
-Chmiel Citra 20 g na 5 minut
-Chmiel Amarillo 20 g na 0 minut

Na pietnaście minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 10 dni w temperaturze 18 stopni.
Cicha 7 dni w temperaturze 18 stopni w obecności chmielu:
-Citra 30 g ostatnie 4 dni
-Amarillo 30 g ostatnie 3 dni
-Centennial 30 g ostatnie 2 dni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 115 g na 20 litrów.

Ekstrakt 11.4 Blg / 4.8%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz