wtorek, 31 października 2017

Warka nr 23 "Anusiakowe" Hefeweizen- receptura.

Skład:
-Słód pszeniczny (Weyermann) 3 kg
-Słód pilzneński (Weyermann) 2 kg
-Słód karmelowy jasny Carahell (Weyermann) 0.5 kg
-Chmiel Tradition (GER) 30 g
-Drożdże Safbrew WB-06 Fermentis
-Woda

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów- zasyp 47 stopni Celsjusza
-45 stopni przerwa 15 minut
-55 stopni przerwa 15 minut
-64 stopnie przerwa 40 minut
-72 stopnie przerwa 30 minut
-76 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 33 litrów 10.7 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Tradition 20 g  60 minut
-Chmiel Tradition 10 g 20 minut

Po 60 minutach schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 20 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18- 20 stopni.
Burzliwa 9 dni w temperaturze 21- 23 stopni.
Cicha 7 dni w temperaturze 20 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 125 g na 20 litrów.

Ekstrakt 12.5 Blg / 5.4%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz