środa, 17 maja 2017

Warka nr 20 "Wielka gIRA". Irish Red Ale- receptura.

Skład:
-Słód Pale Ale Maris Otter 3,5 kg
-Słód Crystal 400 0,5 kg
-Palone ziarno jęczmienia 30 g
-Chmiel Bramling Cross 20 g
-Chmiel Fuggel 20 g
-Gęstwa drożdżowa "Projekt BioWar"
-Woda
Dodatki:
-Mech irlandzki 5 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 13 litrów wody w temperaturze 72 stopni wsypać ześrutowane słody jasne. Zacieramy w 68 stopniach przez 90 minut. Na sam koniec podgrzewamy do 78 stopni przez 10 minut, dodajemy palone ziarno jęczmienia. Wysładzamy około 25 litrów (10 Blg).

Chmielenie:
Gotujemy brzeczkę przez 60 minut:
-Bramling Cross 20 g 60 minut
-Chmiel Fuggles 20 g 20 minut

Na dziesięć minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).

Fermentacja:
-Burzliwa 18- 20 stopni przez 10 dni
-Cicha 18-20 stopni przez 9 dni

Refermentacja: cukier ok 130 g/ 20 litrów

Ekstrakt: 11.7 Blg / 4.9%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz