wtorek, 28 lutego 2017

Warka nr 18 "Wuszt na Rauszu". Wędzone Ale- receptura.

Skład:
-Słód Monachijski typ I (Viking Malt) 2 kg
-Słód wędzony bukiem (Steinbach) 2 kg
-Słód belgijski palony Biscuit 0.5 kg
-Słód Caramel Pils (Bestmaltz) 0.25 kg
-Chmiel Oktawia (PL) 50 g
-Gęstwa drożdżowa "Projekt BioWar"
-Woda
Dodatki:
-Mech Irlandzki 5 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 14 litrów wody w temperaturze 70 stopni dodajemy śrutę. Zacieramy 60 minut w temperaturze 66- 67 stopniach. Na sam koniec podgrzewamy do 76 stopni (10 minut) i wysładzamy do objętości  ok 26 litrów (13 Blg).

Chmielenie:
Gotujemy brzeczkę przez 60 minut:
-Oktawia 20 g 60 minut
-Oktawia 30 g 10 minut

Na piętnaście minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).

Fermentacja:
-Burzliwa 18- 20 stopni przez 12 dni
-Cicha 18 stopni stopni przez 10 dni.

Refermentacja: cukier ok. 140 g / 20 litrów.

Ekstrakt: 15 Blg / 6%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz