piątek, 10 lutego 2017

Warka nr 17 "Pakt z Diabłem". Summer Ale- receptura.

Skład:
-Słód Pilzneński 4 kg
-Słód Caramel Pils 0.25 kg
-Chmiel Bravo (USA) 50 g
-Chmiel Wai-Iti (NZ) 50 g
-Chmiel Mandarina Bavaria (DE) 100 g
-Woda źródlana
-Drożdże "Projekt Biowar"
Dodatki:
-Gips piwowarski 2 g
-Mech Irlandzki 5 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 14 litrów wody w temperaturze 70 stopni dodajemy śrutę (+ gips piwowarski 2 g). Zacieramy 40 minut w temperaturze 65-66 stopniach. Następnie podgrzewamy do temperatury 70- 72 stopni i trzymamy przez 20 minut. Na sam koniec podgrzewamy do 76 stopni i wysładzamy do objętości  ok 25 litrów (10,5 Blg).

Chmielenie:
Gotujemy brzeczkę przez 60 minut:
-Bravo 20 g 60 minut
-Bravo 10 g 30 minut
-Wai-iti 10 g 30 minut
-Bravo 5 g 15 minut
-Wai-iti 15 g 15 minut
-Mandarina Bavaria 10 g 15 minut
-Mandarina Bavaria 10 g 5 minut

Na piętnaście minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).

Fermentacja:
-Burzliwa 18- 20 stopni przez 11 dni
-Cicha 18 stopni stopni przez 7 dni w obecności chmielu Mandarina Bavaria 80 g, Wai-iti 25 g, Bravo 15 g.

Refermentacja: cukier ok. 120 g / 20 litrów.

Ekstrakt: 12 Blg / 5.8%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz