piątek, 22 lipca 2016

Warka nr 11 "American Dream". American Wheat- receptura.

Skład:
-Słód pszeniczny jasny (Weyermann) 2 kg
-Słód Pale Ale (Weyermann) 2 kg
-Chmiel Citra 30 g
-Chmiel Mosaic 30 g
-Chmiel Cascade 30 g
-Drożdże US-05
-Woda

Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 12 litrów wody o temperaturze 69 stopni dodać śrutę. Ustabilizować temperaturę na 67- 68 stopni i zacierać godzinę. Po tym czasie podgrzać do 76- 78 stopni na około 10 minut i wysładzać do objętości ok 25 litrów (10 Blg)

Chmielenie:
-Citra 60 minut- 20 g
-Mosaic 10 minut- 30 g
-Cascade 5 minut- 30 g
-Citra 0 minut- 10 g

Fermentacja:
Do schłodzonej brzeczki o temperaturze 17 stopni dodać drożdże po  rehydratyzacji.
-Fermentacja burzliwa 17- 20 stopni 7-10 dni
-Fermentacja cicha 5 dni 15-17 stopni.

Refermentacja: cukier 160 g/ 20 litrów.

Ekstrakt: 12 Blg / 5.5%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz