środa, 10 maja 2023

Warka nr 47 "Fojerwera". America Rye- receptura.

 Skład:

-Słód Pale Ale 2.0 kg
-Słód Żytni 1.5 kg
-Słód Pilzneński 1.0 kg
-Słód Carahell 0,5 kg 
-Płatki owsiane 0,35 kg
-Chmiel Citra (US) 100 g
-Chmiel Amarillo (US) 50 g
-Chmiel Mosaic (US) 30 g
-Woda
-Drożdże Safale US-05 Fermentis

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 16 litrów, zasyp 72 stopni Celsjusza
-66-68 stopni przerwa 60 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 78 stopni do uzyskania 21 litrów 11.0 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Amarillo 40 g na 60 minut
-Chmiel Mosaic 30 g na 15 minut
-Chmiel Citra 50 g na 5 minut
-Chmiel Citra 50 g po wygaszeniu palników
-Chmiel Amarillo 10 g po wygaszeniu palników

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 16 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 16 stopni.
Burzliwa 14 dni w temperaturze 18-20 stopni. Temperaturę stopniowo podwyższamy kończąc na 22 stopniach.
Cicha 11 dni w temperaturze 19-20 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 110 g na 20 litrów.

Ekstrakt 13,8 Blg / 5.5%

Warka nr 47 "Fojerwera".

 Kolejne warzenie, zeby uzupełnić pustą piwnicę. Tym razem American Rye.

Filtracja nie była jakimś wielkim dramatem, gdyż na 5 kg słodu- zasyp żytniego to 1.5 kg. Niby niewiele, ale całość i tak była kleisto-oleista.

A co Wy robicie z tak dużą ilością młóta, które zawsze zostaje po zacieraniu? Jakieś pomysły poza ciasteczkami, których i tak nigdy nie robię?

Córka stwierdziła, że Citra pachnie najbardziej intensywnie z tego całego zestawu.

Po filtracji z całej tej chmielowej papki ostatecznie zostało 16 litrów brzeczki o ekstrakcie 13.8 Blg. Przed gotowaniem było jej 21 litrów/ 11 Blg. Ogromne straty.

Żytni nektar. Mętny i gęsty :)



niedziela, 16 kwietnia 2023

Browar Domowy Me Gusta "Iluzjonista"- American Stout.

 Ekstrakt: 13,5 Blg/ 5.4%

Chyba po raz pierwszy sam siebie pochwalę. Począwszy od piany, a na aromacie i smaku skończywszy- jest tak jak być powinno :)



poniedziałek, 20 marca 2023

Warka nr 46 "Iluzjonista"- etykieta.

 


Warka nr 46 "Iluzjonista". American Stout- receptura.

Skład:

-Słód Pale Ale 3.0 kg
-Słód Monachijski 1.5 kg
-Słód Caraaroma 0.1 kg
-Słód Czekoladowy 0,3 kg *
-Jęczmień Palony 0,4 kg*
-Chmiel Columbus (US) 30 g
-Chmiel Strata (US) 30 g
-Chmiel Ekuanot (US) 30 g
-Chmiel Cascade (PL) 30 g
-Woda
-Drożdże Safale S-04 Fermentis
Dodatki:
-Trawa Cytrynowa 15 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów, zasyp 70 stopni Celsjusza
-65-67 stopni przerwa 80 minut
-72 stopnie przerwa 10 minut (*wrzucamy słody palone)
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 78 stopni do uzyskania 23 litrów 11.50 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Columbus 30 g na 60 minut
-Chmiel Strata 15 g na 30 minut
-Chmiel Ekuanot 30 g na 15 minut
-Trawa Cytrynowa 15 g na 10 minut
-Chmiel Strata 15 g na 5 minut
-Chmiel Cascade 30 g po wygaszeniu palników

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 16 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 16 stopni.
Burzliwa 14 dni w temperaturze 16 stopni. Temperaturę stopniowo podwyższamy kończąc na 20 stopniach.
Cicha 14 dni w temperaturze 19-20 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 110 g na 20 litrów.

Ekstrakt 13,50 Blg / 5.4%

Warka nr 46 "Iluzjonista".

 No i stało się. Gar i fermentory odkurzone :) Na pierwszy ogień American Stout.

Pierwszy raz w historii browaru nie było podsumowania roku 2022, gdyż nie było czego podsumowywać- cała jedna warka uwarzona.W tym roku będzie już lepiej :)
120 gramów chmielu plus 15 gramów trawy cytrynowej. Niby nie tak wiele, ale podczas przelewania na cichą fermentację aromat był wyraźnie wyczuwalny.
Finalnie w fermentorze bulgało sobie piwko o ekstrakcie 13,5 Blg. 
Dalej butelkowanie to najbardziej nudny proces w piwowarstwie...

środa, 18 maja 2022

Browar Domowy Me Gusta "Apache"- American Pale Ale.

Ekstrakt: 12.1 Blg/ 5.1%

Pierwsze wrażenia APA. Na pewno źle odfiltrowałem tą tonę chmielu z cichej fermentacji. Po otwarciu butelki piwo zaczyna się pienić i widać drobinki chmielu w butelce. Na szczęście po wlaniu do szkła piana nie idzie do góry. Co do samej piany to jest gęsta, wręcz betonowa. Wysycenie średnie. W zapachu czuć świeżą chmielowość. Smak, aż takiej chmielowosci nie dowozi, a raczej cytrusów, których bym sie spodziewał wrzucając taką ilość chmielu na cichą. Pierwszy plan to igliwie, żywiczność, a dopiero potem cytrus. Piwo mega pijalne w dobie wszystkich double, triple wynalazków. Czy jestem zadowolony z tego piwa?- Tak połowicznie. Muszę pomyśleć nad lepszym sposobem filtracji z cichej przed przelaniem do butelek oraz znaleźć sklep, który zaoferuje mi naprawdę świeże chmiele 😀 No i może częściej warzyć 😎