środa, 10 maja 2023

Warka nr 47 "Fojerwera".

 Kolejne warzenie, zeby uzupełnić pustą piwnicę. Tym razem American Rye.

Filtracja nie była jakimś wielkim dramatem, gdyż na 5 kg słodu- zasyp żytniego to 1.5 kg. Niby niewiele, ale całość i tak była kleisto-oleista.

A co Wy robicie z tak dużą ilością młóta, które zawsze zostaje po zacieraniu? Jakieś pomysły poza ciasteczkami, których i tak nigdy nie robię?

Córka stwierdziła, że Citra pachnie najbardziej intensywnie z tego całego zestawu.

Po filtracji z całej tej chmielowej papki ostatecznie zostało 16 litrów brzeczki o ekstrakcie 13.8 Blg. Przed gotowaniem było jej 21 litrów/ 11 Blg. Ogromne straty.

Żytni nektar. Mętny i gęsty :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz