wtorek, 6 lipca 2021

Warka nr 44 "BushCraftowe". Rauchweizen- receptura.

 Skład:

-Słód pszeniczny Grodziski wędzony dębem (Weyermann) 2.5 kg
-Słód jęczmienny wędzony bukiem (Weyermann) 1.5 kg
-Słód monachijski typ I (Viking Malt) 0.8 kg
-Słód pszeniczny Carawheat (Weyermann) 0.4 kg
-Słód czekoladowy ciemny (Weyermann) 0.4 kg
-Chmiel Marynka (PL) 30 g
-Chmiel Lubelski (PL) 30 g
-Drożdże Gozdawa Bavarian Wheat 11 10 g
-Woda

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów- zasyp 48 stopni Celsjusza
-44 stopni przerwa 15 minut
-64 stopni przerwa 30 minut
-72 stopnie przerwa 30 minut
-76 stopni przez 10 minut w obecności słodu czekoladowego ciemnego i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 25.5 litrów 11.16 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Marynka 30 g  60 minut
-Chmiel Lubelski 30 g 30 minut

Po 60 minutach schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 20 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 20 stopni.
Burzliwa 12 dni w temperaturze 24- 26 stopni.
Cicha 10 dni w temperaturze 22 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 120 g na 20 litrów.

Ekstrakt 13.5 Blg / 5.7%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz