poniedziałek, 20 kwietnia 2020

Warka nr 41 "MigdaLoVe" Robust Porter BA- receptura.

Skład:
-Słód Pale Ale (Viking Malt) 4 kg
-Słód Monachijski (Viking Malt) 1 kg
-Słód karmelowy 300 (Viking Malt) 0.5 kg
-Słód czekoladowy ciemny (Viking Malt) 0.35 kg
-Chmiel Magnum (DE) 30 g
-Chmiel Fuggle (UK) 30 g
-Woda
-Drożdże Safale S-04 Fermentis
Dodatki:
-Pól tabletki Whirlfloc T
-Amerykańskie płatki dębowe średnio opiekane macerowane w Amaretto.

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 16 litrów, zasyp 68 stopni Celsjusz
-64 stopni przerwa 30 minut
-72 stopnie przerwa 30 minut
-76 stopni przez 10 minut (z dodatkiem 0.15 słodu czekoladowego ciemnego) i filtracja.
Wysładzamy wodą w temperaturze 78 stopni do uzyskania 26 litrów 13.3 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Magnum 30 g na 60 minut
-Chmiel Fuggle 20 g na 20 minut
-Chmiel Fuggle 10 g na 15 minut

Na piętnaście minut przed końcem gotowania zadać pół tabletki Whirlfloc T.

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 16 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 16 stopni.
Burzliwa 14 dni w temperaturze 17-18 stopni.
Cicha 14 dni w temperaturze 18-20 stopni w obecności amerykańskich płatków dębowych średnio opiekanych macerowanych w Amaretto.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 115 g na 20 litrów.

Ekstrakt 16.2 Blg / 6.5%

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz