Skład:
-Słód Pale Ale (Malteurop) 4 kg
-Słód żytni (Weyermann) 1,5 kg
-Słód Caramel (Malteurop) 0,5 kg
-Płatki jęczmienne błyskawiczne 400 g
-Chmiel Zeus 30 g
-Chmiel Mosaic 30 g
-Chmiel Citra 100 g
-Chmiel Centennial 50 g
-Drożdże US-05
-Woda
Dodatki:
-Gips piwowarski 4 g
Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 15 litrów wody w temperaturze 72 stopni wsypać ześrutowane słody, płatki oraz gips piwowarski. Zacieramy w 66- 68 stopniach przez 60 minut. Na sam koniec podgrzewamy do 78 stopni przez 10 minut. Wysładzamy około30 litrów (13,5 Blg).
Chmielenie:
Gotujemy brzeczkę przez 60 minut:
-Zeus 30 g 60 minut
-Mosaic 30 g 15 minut
-Citra 50 g 5 minut
Fermentacja:
-Burzliwa 18- 20 stopni przez 11 dni
-Cicha 16-18 stopni przez 8 dni w obecności chmielu Citra 50g, oraz chmielu Centennial 50 g.
Refermentacja: cukier ok 130 g/ 20 litrów
Ekstrakt: 14.7 Blg / 6.1%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz