Skład:
-Słód Monachijski typ I (Viking Malt) 2 kg
-Słód wędzony bukiem (Steinbach) 2 kg
-Słód belgijski palony Biscuit 0.5 kg
-Słód Caramel Pils (Bestmaltz) 0.25 kg
-Chmiel Oktawia (PL) 50 g
-Gęstwa drożdżowa "Projekt BioWar"
-Woda
Dodatki:
-Mech Irlandzki 5 g
Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 14 litrów wody w temperaturze 70 stopni dodajemy śrutę. Zacieramy 60 minut w temperaturze 66- 67 stopniach. Na sam koniec podgrzewamy do 76 stopni (10 minut) i wysładzamy do objętości ok 26 litrów (13 Blg).
Chmielenie:
Gotujemy brzeczkę przez 60 minut:
-Oktawia 20 g 60 minut
-Oktawia 30 g 10 minut
Na piętnaście minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).
Fermentacja:
-Burzliwa 18- 20 stopni przez 12 dni
-Cicha 18 stopni stopni przez 10 dni.
Refermentacja: cukier ok. 140 g / 20 litrów.
Ekstrakt: 15 Blg / 6%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz