Skład:
-Słód Pale Ale 4 kg
-Płatki jęczmienne 300 g
-Chmiel Equinox 100 g
-Drożdże Gozdawa Old German Altbier 9
-Woda
Dodatki:
-Gips piwowarski 4 g
-Mech irlandzki 5 g
Wskazówki dotyczące warzenia:
Do 14 litrów wody w temperaturze 64 stopni dodajemy śrutę (+gips piwowarski). Zacieramy 10 minut w temperaturze 60- 62 stopniach. Następnie podgrzewamy do temperatury 70- 72 stopni i trzymamy 50 minut. Na sam koniec podgrzewamy do 76 stopni i wysładzamy do objętości ok 27 litrów (10,5 Blg).
Chmielenie:
Gotujemy brzeczkę przez 60 minut:
-Equinox 20 g 60 minut
-Equinox 30 g 15 minut
-Equinox 30 g 5 minut
Na piętnaście minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany).
Fermentacja:
-Burzliwa 18- 20 stopni przez 13 dni
-Cicha 16- 18 stopni przez 11 dni w obecności 20 g chmielu Equinox.
Refermentacja: cukier ok. 160 g / 20 litrów.
Ekstrakt: 12.5 Blg / 5.2%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz