Skład:
-Słód Pale Ale (Viking Malt) 2.5 kg-Słód pilzneński (Viking Malt) 1.3 kg
-Słód pszeniczny (Viking Malt) 0.5 kg
-Chmiel Chinook 50 g
-Chmiel Cascade 80 g
-Chmiel Centennial 40 g
-Chmiel Citra 30 g
-Woda
-Drożdże Safale S-04 Fermentis
Dodatki:
-Gips piwowarski 4 g
Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 13 litrów, zasyp 67 stopni Celsjusza (plus dodatek 4 g gipsu piwowarskiego)
-65 stopni przerwa 60 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 78 stopni do uzyskania 24 litrów 10.2 Blg
Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Chinook 20 g na 60 minut
-Chmiel Citra 30 g na 10 minut
-Chmiel Cascade 30 g na 10 minut
-Woda
-Drożdże Safale S-04 Fermentis
Dodatki:
-Gips piwowarski 4 g
Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 13 litrów, zasyp 67 stopni Celsjusza (plus dodatek 4 g gipsu piwowarskiego)
-65 stopni przerwa 60 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 78 stopni do uzyskania 24 litrów 10.2 Blg
Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Chinook 20 g na 60 minut
-Chmiel Citra 30 g na 10 minut
-Chmiel Cascade 30 g na 10 minut
-Chmiel Chinook 30 g po schłodzeniu do 75 stopni przez 20 minut
Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.
Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18 stopni.
Burzliwa 13 dni w temperaturze 18 stopni.
Cicha 7 dni w temperaturze 18 stopni w obecności chmielu:
-Cascade 50 g
-Centennial 40 g
Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 115 g na 20 litrów.
Ekstrakt 12.1 Blg / 5.1%
Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.
Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18 stopni.
Burzliwa 13 dni w temperaturze 18 stopni.
Cicha 7 dni w temperaturze 18 stopni w obecności chmielu:
-Cascade 50 g
-Centennial 40 g
Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 115 g na 20 litrów.
Ekstrakt 12.1 Blg / 5.1%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz