Skład:
-Słód pszeniczny (Viking Malt) 3 kg-Słód pilzneński (Viking Malt) 3 kg
-Chmiel Żatecki (CZ) 50 g
-Drożdże Safbrew WB-06 Fermentis
-Woda
Dodatki: truskawki 2.25 kg
Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów- zasyp 48 stopni Celsjusza
-45 stopni przerwa 15 minut
-55 stopni przerwa 15 minut
-64 stopnie przerwa 40 minut
-72 stopnie przerwa 30 minut
-76 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 29 litrów 10.98 Blg
Chmielenie:
Gotować 70 minut dodając:
-Chmiel Żatecki 35 g 60 minut
-Chmiel Żatecki 10 g 20 minut
Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów- zasyp 48 stopni Celsjusza
-45 stopni przerwa 15 minut
-55 stopni przerwa 15 minut
-64 stopnie przerwa 40 minut
-72 stopnie przerwa 30 minut
-76 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 76 stopni do uzyskania 29 litrów 10.98 Blg
Chmielenie:
Gotować 70 minut dodając:
-Chmiel Żatecki 35 g 60 minut
-Chmiel Żatecki 10 g 20 minut
-Truskawki 2,25 kg na 10 minut
-Chmiel Żatecki 5 g 5 minut
Po 70 minutach schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 20 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.
Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 20 stopni.
Burzliwa 12 dni w temperaturze 21- 23 stopni.
Cicha 11 dni w temperaturze 20 stopni.
Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 125 g na 20 litrów.
Ekstrakt 12.5 Blg / 5.4%
Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 20 stopni.
Burzliwa 12 dni w temperaturze 21- 23 stopni.
Cicha 11 dni w temperaturze 20 stopni.
Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 125 g na 20 litrów.
Ekstrakt 12.5 Blg / 5.4%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz