Skład:
-Słód pszeniczny wędzony dębem (Weyermann Grodziski) 3 kg
-Chmiel Perle szyszka 50 g
-Chmiel Junga granulat 50 g
-Drożdże Safbrew S-33 11.5 g
-Woda źródlana
Dodatki:
-Mech Irlandzki
Wskazówki dotyczące warzenia:
-Do 12 litrów wody o temperaturze 67 stopni dodać śrutę.
-Ustabilizować temperaturę na 65 stopni i zacierać 40 minut.
-Po 40 minutach podgrzać do 72 stopni i trzymać kolejne 40 minut.
-Po skończeniu zacierania wygrzać do 78 stopni i wysładzać do objętości około 28 litrów (Blg) wraz z chmielem Perle.
Chmielenie:
-Szyszka Perle 50 g przy wysładzaniu (złoże filtracyjne)
-Junga 60 minut 15 g
-Junga 15 minut 10 g
-Junga 5 minut 25 g
Na piętnaście minut przed końcem gotowania zadać mech irlandzki (uwodniony w 200 ml wody 78 stopni i odfiltrowany)
Fermentacja:
-Burzliwa 7 dni 18-20 stopni
-Cicha 7 dni (trzy ostatnie dni 10-12 stopni)
Refermentacja: cukier 180 g/ 20 litrów
Ekstrakt 8 Blg/ 3%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz