Skład:
-Słód Pale Ale 2.0 kg-Słód Żytni 1.5 kg
-Słód Pilzneński 1.0 kg
-Słód Carahell 0,5 kg
-Płatki owsiane 0,35 kg
-Chmiel Citra (US) 100 g
-Chmiel Amarillo (US) 50 g
-Chmiel Mosaic (US) 30 g
-Chmiel Citra (US) 100 g
-Chmiel Amarillo (US) 50 g
-Chmiel Mosaic (US) 30 g
-Woda
-Drożdże Safale US-05 Fermentis
Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 16 litrów, zasyp 72 stopni Celsjusza
-66-68 stopni przerwa 60 minut
-Drożdże Safale US-05 Fermentis
Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 16 litrów, zasyp 72 stopni Celsjusza
-66-68 stopni przerwa 60 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 78 stopni do uzyskania 21 litrów 11.0 Blg
Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Amarillo 40 g na 60 minut
-Chmiel Mosaic 30 g na 15 minut
-Chmiel Citra 50 g na 5 minut
Wysładzamy wodą w temperaturze 78 stopni do uzyskania 21 litrów 11.0 Blg
Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Amarillo 40 g na 60 minut
-Chmiel Mosaic 30 g na 15 minut
-Chmiel Citra 50 g na 5 minut
-Chmiel Citra 50 g po wygaszeniu palników
-Chmiel Amarillo 10 g po wygaszeniu palników
Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 16 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.
Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 16 stopni.
Burzliwa 14 dni w temperaturze 18-20 stopni. Temperaturę stopniowo podwyższamy kończąc na 22 stopniach.
Cicha 11 dni w temperaturze 19-20 stopni.
Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 110 g na 20 litrów.
Ekstrakt 13,8 Blg / 5.5%
Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 16 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.
Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 16 stopni.
Burzliwa 14 dni w temperaturze 18-20 stopni. Temperaturę stopniowo podwyższamy kończąc na 22 stopniach.
Cicha 11 dni w temperaturze 19-20 stopni.
Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 110 g na 20 litrów.
Ekstrakt 13,8 Blg / 5.5%
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz