Strony

niedziela, 29 grudnia 2024

Browar Domowy Me Gusta "Dobry Duch Kraftu"- Kaffir IPA.

 Ekstrakt: 13.7 Blg/ 5.7%

Nietrwała szybko opadajaca piana. Aromat cytrusowy. Smak mógłby być bardziej intensywny. Nie jest źle, ale chyba człowiek przyzwyczaił się do bardziej ekstremalnych piw.



Warka nr 48 "Dobry Duch Kraftu". Kaffir IPA- receptura.

  Skład:

-Słód Pale Ale 4.3 kg
-Słód Cookie 0.2 kg
-Słód Karmelowy 30EBC 0.2 kg
-Chmiel Lomik (PL) 50 g
-Chmiel Izabella (PL) 100 g
-Chmiel Zula (PL) 100 g
-Woda
-Drożdże Safale US-05 Fermentis
Dodatki: liście limonki Kaffir 10 g

Wskazówki dotyczące warzenia:
-Woda 15 litrów, zasyp 71 stopni Celsjusza
-66-68 stopni przerwa 60 minut
-78 stopni przez 10 minut i filtracja
Wysładzamy wodą w temperaturze 78 stopni do uzyskania 23 litrów 12.1 Blg

Chmielenie:
Gotować 60 minut dodając:
-Chmiel Lomik 50 g na 60 minut
-Chmiel Izabella 100 g na 5 minut
-Liście limonki Kaffir 10 g na 5 minut
-Chmiel Zula 100 g po wygaszeniu palników

Schładzamy szybko brzeczkę (w wannie lub przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej) do temperatury 18 stopni. Następnie zlewamy znad osadów brzeczkę do fermentora. Napowietrzamy i zadajemy drożdże.

Fermentacja:
Drożdże dodajemy, gdy brzeczka ma temperaturę 18 stopni.
Burzliwa 11 dni w temperaturze 18 stopni. 
Cicha 11 dni w temperaturze 18-20 stopni.

Refermentacja i leżakowanie:
Piwo butelkujemy, gdy pomiar gęstości piwa w odstępach 2 dniowych się już nie zmienia.
Butelkować z użyciem cukru 120 g na 20 litrów.

Ekstrakt 13,7 Blg / 5.7%

Warka nr 48 "Dobry Duch Kraftu".

 Kolejna próba powrotu :) Sprzęt odkurzony. Musi być choć jedno piwo na rok.

Trzy rodzaje słodów i główne zacieranie w 68 stopniach.

Trzy rodzaje chmieli z PL plus dawno zapomniany składnik pod postacią liści limonki kaffir.

Finalnie wyszło 17 litrów piwa o wartości 13.7 Blg.

A tak prezentuje się piwko po zabutelkowaniu.